1 Temmuz 2014 Salı

ABDULLAH ÖCALAN’IN DİN OKUMALARI

“Kürt Sorunu, PKK ve Öcalan” üzerine yapmış olduğu araştırmalar ve yazıları ile bilinen Mehmet Memdoğlu’nun, uzun ve titiz bir araştırma ve çalışmanın ürünü olan ABDULLAH ÖCALAN’IN DİN OKUMALARI adlı kitabı  çıktı.

Memdoğlu’nun ilk çalışması olan  ve Fanos Yayınları tarafından 2011 yılında yayınlanan “Kürt Sorunu Çüzüm Önerileri ve 2009-2011 Panoraması” adlı kitabında, “Kürt Sorunu” konusunda, bir çok şeyin konuşulmaya cesaret edilemediği dönemde, “Sonuç olarak, amaç Türkiye'deki etnik ayrımcılıktan kaynaklanan sorunları ortadan kaldırmaksa, Arap, Kürt, Laz ve Çerkez demeden tüm kültür ve kimliklere sahiplenici yaklaşmak gerekir. Bunun en temel göstergesi kimlik ve külütrü taşıyıcısı ve en önemli unsurları olan dillere, başlangıçta seçmeli de olsa anadilde eğitim ve öğretim yapabilmek hakkının verilmesinden geçer.” tespitiyle “Kürt Sorunu” konusunda adeta bir çığır açmıştı.
Memdoğlu, ikinci çalışması olan ve Yakın Plan Yayınları tarafından 2012 yılında yayınlanan, kendi alanında Türkiye’de bir ilk olan, Abdullah Öcalan’ın derin çelişkilerinin manifestosu niteliğinde ki “Öcalan’ın Mustafa Kemal Okumaları” kitabında ise “Bu kitap, Öcalan'ın "Mustafa Kemal"e ilişkin değerlendirmeleridir. Ancak bu değerlendirmelerin içinde, onun kişiliğine ve özelliklerine dair birçok anekdotu bulabileceksiniz. Kitabın hazırlanmasında en önemli gayem, yüceltilen ve ‘ulusal önder’ pozisyonunda görülen bir kişiliğin, bir başka ‘önder’ ve ‘ulusal kahraman’ ın şahsında göstermiş olduğu ‘çelişkili ve düşkün kişilik’ profilidir.” diyerek, o güne kadar ele alınmamış ve çalışılmamış bir konuyu gün yüzüne çıkartıyordu.
Yine Türkiye’de bir ilk olan ve 30 Haziran’da raflardaki yerini alacağı belirtilen, “Abdullah Öcalan’ın Din Okumaları” kitabında ise Memdoğlu,  “Ülkemizde bir proje olarak başlatılan ve esasta toplumu topyekûn dönüştürme ve evrimleştirmeyi amaçlayan laisizm ve sekülarizmin bir benzerinin Öcalan eliyle Kürtler üzerinde uygulanmaya çalışılıyor. Bu manada, Öcalan ve onun örgütünü değerlendirirken, sadece ve sadece ideolojik manada değerlendirme yapmamak gerekiyor.” analiziyle Öcalan’ın bilenmeyenlerini Türkiye kamuoyunun bilgisine sunuyor.
Mehmet Memdoğlu özellikle “Kürt Sorunu, PKK, Öcalan ve Çözüm Süreci” ile ilgili,   son dönemlerde yapmış olduğu öngörü-analiz-tahlil ve değerlendirmeleriyle de gündem oluşturmaya devam ediyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder