14 Eylül 2014 Pazar

HANGİ CHP?

Cumhuriyet Türkiye’sinin ilk siyasi partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi, 1923'ten 1950'ye kadar aralıksız 27 yıl iktidarda kalmıştır.

30 Mart yerel seçimlerinden sonra, 10 Ağustos’taki Çankaya seçiminde de ağır bir yenilgi alan CHP,  geçtiğimiz günlerde 18. Olağanüstü Kurultayı’nı gerçekleştirdi. Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce’nin Genel Başkanlık için yarıştığı kongre sonucunda Kılıçdaroğlu,  delegelerden 740 oy alarak bir kez daha genel başkan seçildi. Diğer genel başkan adayı Muharrem İnce ise delegelerden 415 ol alabildi. 415 oy küçümsenmeyecek bir rakam. Bu rakam,  “CHP’deki iç muhalefet giderek güçleniyor”  yorumlarını da teyit etmiş oldu.

Türkiye'nin en köklü, en modern ve en demokratik partisi olduğunu iddia eden CHP, bu iddiasının aksine bugün seçkin jakoben-elitlerin partisi olmaktan kendisini kurtaramamıştır. CHP yönetiminde halk tabanından gelen kaç kişi mevcuttur?

Kürt sorunu ve iki yıldır devam eden “Çözüm Süreci”ne verdiği katkılar ile tanınan Murat Özçelik’in PM’ye girememesi, CHP’nin Kürt sorununun çözümü yönündeki çözümsüzlüğünü bir kez daha ortaya koymuştur.

Türkiye’de zihniyet değişiyor ama CHP değişmiyor.

Demokrasi diyen, demokrasinin aracı olan seçimle seçilmiş cumhurbaşkanının TBMM'deki yemin törenine katılmayan bir CHP…

Demokrasinin çatısı olan TBMM’de, Meclis Başkanı’na kitap fırlatan bir CHP… Son kongrede terfi ettirilerek CHP Grup Başkanlığına getirilen Engin Altay'ın, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e Anayasa kitapçığını atması, CHP'nin demokrasi kültürünü yansıtan tarihi bir eylemdir.

CHP, yedi yıl önce Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı seçilmesini de TBMM’yi terk ederek protesto etmişti. CHP bu alışkanlığından vazgeçmediğini, halktan %52 oy almış, Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yemini esnasında da TBMM’yi terk ederek protesto etti. Diğer muhalefet partileri MHP ve HDP, TBMM’de hazır bulundu.

Türkiye muhalefeti değişiyor, ama CHP değişmiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TBMM’deki yemin töreninde, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile birlikte tüm kuvvet komutanları da TBMM’de hazır bulundular.  Hatırlanacağı üzere 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 2007’deki yemin töreninde dönemin genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanları TBMM’ye gelmemişlerdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri değişiyor ama CHP değişemiyor.

Kendi söylem ve politikalarıyla çelişen bir CHP değil,

Söylem olarak "sol", zihniyet olarak " totaliter-burjuva" sınıfına teslim olan bir CHP değil,

 Sadece muhalefet etmek için, muhalefet eden bir CHP değil,

Her seçim hezimetinden sonra yönetimi değişen, ama yönetim mantalitesi değişmeyen bir CHP değil,

“Dersim” faciasını unutan, buna karşılık Gezi olayları ve Soma faciası üzerinden siyaset yapmaya çalışan bir CHP değil,

Eski alışkanlıklarından kurtulamamış, siyaseten kendisini yenilemeyen bir CHP değil,

İsminde “halk” olan ama Türkiye halkının çoğunluğuna yabancı olan bir CHP değil,

"Bana rakı içen adam değil, çalışan adam gerek" diyerek, rakı içenlerle arasına mesafe koyan, Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olan bir CHP değil…

CHP’nin Türkiye’ye, Türkiye’nin de CHP’ye ihtiyacı var.

İktidar olmak için siyaset yapan, bunun için çalışan ve üreten bir CHP…


Huzurla kalın efendim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder