11 Ağustos 2014 Pazartesi

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARI TAHMİNİMİZ

15 Temmuz 2014 tarihli Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları değerlendirmemiz...

2010 yılında gerçekleştirilen Anayasa değişikliği referandumu ile Cumhurbaşkanı, artık halk tarafından seçilecek. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, Türkiye için bir devrim niteliğindedir. Halk tarafından seçilecek bir cumhurbaşkanı, aynı zamanda yürütme organına bir yenilik ve bir canlılık getirecektir. CHP ve MHP ortak aday olarak Ekmeleddin İhsanoğlu’nu gösterirken,  HDP; Eşgenel Başkan Selahattin Demirtaş’ı aday gösterdi. AK Parti ise beklenildiği üzere 12. Cumhurbaşkanı adayı olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan isminde karar kıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilk turda seçilmese (büyük bir olasılıkla ilk turda seçilecektir.) bile, ikinci tura kalması halinde, Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı olarak seçilecektir.

Son seçimlerde CHP,  %25,5 MHP ise  % 17,5 oranında oy aldılar. Her iki partinin toplam oyu  % 43 eder. Düz mantıkla, Sayın İhsanoğlu’nun  % 43, oranında oy alabileceğini düşünmek, Türkiye’deki siyasi zemini bilmemek demektir.  Sayın İhsanoğlu’nun %37-38 oranında bir oy alabileceğini düşünüyorum.

            HDP’nin, “Halkların ve Değişimin Adayı” sloganıyla açıkladığı Selahattin Demirtaş ise en iyimser tahminle ilk turda % 9-10 oranında oy alabilecektir.

Cumhurbaşkanı seçimlerinin belirleyici gücü, yine Kürtler olacaktır. Siyasi değişimin sonucu olarak, bu yılın sonbaharında erken genel seçim heyecanı yaşayabiliriz.


Buna hazırlıklı olalım…

kimden: Mehmet Memdoğlu mmemdoglu@gmail.com
kime: koseyazisi@gazetesiz.com
tarih: 15 Temmuz 2014 17:07
konu: Cumhurbaşkanlığı Seçim Tahmini
gönderen: gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder