10 Ağustos 2014 Pazar

CUMHUR, “BAŞKANI”NI SEÇTİ

Cumhuriyet Türkiye’si, tarihinde yine bir ilki yaşadı. Cumhurbaşkanı doğrudan halk tarafından seçildi. 10 Ağustos 2014, Türkiye’de ileri demokrasi açısından önemli bir tarih oldu.

Cumhurbaşkanı seçimlerinin bir başka ilki ise yurt dışındaki Türkiye Cumhuriyet vatandaşlarının gümrük kapılarına gelmeden bulundukları ülke büyükelçiliklerinde oy kullanmalarıydı. Beklenilen katılımın olmaması ayrı bir araştırma konusu.

Cumhuriyet Türkiye’sinde ilklere sahne olan Cumhurbaşkanı seçiminin en renkli adayı şüphesiz Selahattin Demirtaş oldu. HDP’nin Cumhurbaşkanı seçimine aday göstermesi, Türkiye’nin normalleşmesi açısından çok önemlidir. Selahattin Demirtaş’ın HDP tarafından aday gösterilmesine itiraz etmiş biri olarak, seçim çalışmaları süresince kullandığı dil ve vermiş olduğu mesajlar nedeniyle Demirtaş, bizden de gerekli taktiri hak etmiştir.

Cumhurbaşkanı seçim dönemi propaganda çalışmaları beklenildiği kadar renkli ve çekişmeli geçmedi. Bunda adayların propaganda faaliyetlerinde izledikleri çalışma metotları etkili oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan her zamanki gibi Türkiye’yi dolaşmayı, düzenlenen mitinglerde halka hitap etmeyi seçerken, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş daha çok kapalı alan toplantılarıyla seçim çalışmalarını sürdürdü. 

Birçok ilki bünyesinde barındıran Cumhurbaşkanı seçim çalışmalarında, CHP ve MHP’nin ortak adayı Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu, yapmış olduğu siyasi gaflarla tarihe geçti.

Bir başka tarihi vaka ise Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın, Cumhurbaşkanı seçim sonuçlarının tasnifinde elektrik kesintilerinin olmaması için tüm önlemlerin alındığını ve hiçbir “kedi”nin elektrik trafolarını sabote edemeyeceğini açıklamış olması oldu.

Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş’ın yarıştığı seçimin galibi, -resmi olmayan sonuçlarına göre- beklenildiği gibi  AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu. İl ve bölgelerdeki oy oranlarına bakıldığında 30 Mart yerel seçimlerinden çok da farklı olmayan seçim sonuçlarında, Başbakan Erdoğan Türkiye Cumhuriyeti’nin halk tarafından seçilmiş 12. Cumhurbaşkanı oldu. Seçim sonuçlarına saygı göstermek, kendimize saygı göstermek demektir. Vatana, devlete, millete hayırlı ve uğurlu olsun.

Türkiye karşıtları uluslararası kesimler ile seçimde oy kullanmayan Türkiye'deki kimi marjinal gruplar, Cumhurbaşkanı seçime katılımın düşük olduğunu göstermeye çalışıyorlar. Bununla,  seçimlerin "meşruluğunu" tartışmaya açıp, Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ı yıpratmak için yeni bir "mühendislik" çalışması başlatacaklardır.

 Oysaki aynı kesimler, geçtiğimiz Mayıs ayında Mısır’da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı seçiminde, üç kez uzatılmasına rağmen ancak %47 katılımın sağlandığı seçimde Abdülfettah El Sisi’nin meşruiyetini tartışmamış ve Cumhurbaşkanlığını onaylamışlardı.  Bu kesimler, %72.5  katılımın sağlandığı Türkiye’deki seçimde Recep Tayyip Erdoğan’ın seçilmiş olmasını hazmedemeyeceklerdir.

Cumhurbaşkanının seçilmesiyle birlikte, Türkiye’yi yeni bir heyecan bekliyor. AK Parti Genel Başkanı kim olacak? Önümüzdeki sonbaharda AK Parti’nin olağan genel kongreye gitmesi kuvvetle muhtemeldir. Kongre sonucunda, AK Parti’yi 2015 genel seçimlerine götürecek yeni kadro da şekillenmiş olacaktır.


Türkiye’yi çok hassas ve önemli bir süreç bekliyor. Kendi sorunlarını çözemeyen bir Türkiye’nin bölgede ve dünyada “lider ülke” olma iddiası elbette ki gerçekçi olmayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder